Mit is gondoljunk végig a következő vágódeszka vásárlásánál?
Először is, hogy konkrét feladat elvégzéséhez keressük-e a legújabb vágódeszkánk vagy csupán esztétikai élményt nyújtana, felszolgálni, tálalni szeretnénk-e rajta? Hiszen az utóbbi választása során tényleg nem kell mélyebben belemerülni a témába elég csak a külső alapján dönteni.
De ha vágni, darabolni, klopfolni és egyéb zajos és izmos konyhai feladatot szeretnénk ellátni akkor a szakértők elsősorban három paramétert vesznek figyelembe. A vágódeszka anyagát, vastagságát és a munkafelület nagyságát. De azt gondolom, hogy ezek közül az egyik legfontosabb a vágódeszka anyaga.
A mester séfek és szakácsok határozottan elutasítják a kerámia és üveg alapanyagú vágódeszkákat. Az alapanyagok másképp viselkednek ezeken a felületeken, jobban csúszkálnak, ficánkolnak illetve hiába van minőségi késünk egyszerűen nagyon hamar kicsorbítják az élét, mert túl kemény a felületük. A kések éle szempontjából, ezért nem megfelelőek például az egzotikus, kemény fából készült fa vágódeszkák sem, mert ezeken is nagyon hamar elvesztik az élüket. Ezen kívül itt vannak még a műanyag vágódeszkák is, de arról, hogy műanyag vagy fa vágódeszkát válassz ebben a blogcikkben írtunk már róla, olvasd el ha még nem tetted.
Tehát az alap, hogy marad a fa vágódeszka azon belül is a legjobb anyagból készültek. De honnan tudjuk, hogy milyen fa a megfelelő választás? Olvass tovább :-)
Milyen fa vágódeszkát válassz?
Nagyon fontos elsősorban a fa szerkezete, annak felépítése erezete, fasejtszála, pórusa. A fasejtszál iránya adja a fa felületének sajátosságát, hogy az mennyire lesz sima vagy dúrva. Ugyanakkor beszélhetünk puha és kemény fáról. A puha fák jellemzően például a fenyőfélék, míg a keményebb fák a gyümölcsfák, diófélék, tölgyek, juharok. A fa vágódeszka választása során válasszunk, mindig keményebb fából készültet, aminek az alapanyaga például fenyőfa az biztosan nem lesz túl hosszú életű és hamar el is fog szineződni. Az a fa vágódeszka aminek a felülete szép sima, és pólusai zártabbak az lesz a tökéletes, ugyanis az nem olyan gyorsan szívja magába a nedvességet, és nem tapadnak meg rajta egykönnyen a különböző alapanyagok.
Ehhez persze elég jó Sherlock Holmes-nak kellene lennünk, hogy kinyomozzuk, megvizsgáljuk a választani kívánt fa vágódeszkánkat, a webshopok kínálata így nézve pedig abszolút ki lenne lőve, ha nem lenne ebben az esetben is egy DE! Ez a de pedig nem más, mint egy osztrák fakutató Gabriel Janka, aki 1906-ban vette a fáradságot megvizsgálta, összegyűjtötte és elkészített egy listát a fák relatív keménységéről. Így kialakult egy skála a Janka keménységi skála, amiben az alul lévő fák és értékek a leglágyabb fákat mutatják, míg a lista tetején a legkeményebb fák találhatóak. Így egyértelműen kijelenthető, ha jót akarunk magunknak, már pedig miért is lennénk saját magunk ellenségei a lista tetejéről, de a legvégéről se válasszunk magunknak fa vágódeszkát. A világ legkeményebb fája egyébként egy ausztrál buloke nevű fa, a maga 5060-as értékével, míg a leglágyabb fa a balzsa fa, a maga 22-es csapdájával.
Ezeket vedd figyelembe a fa vágódeszka kiválasztásánál!
Tehát a választás során ezeket a szempontokat vedd figyelembe:
-minél vastagabb a fa vágódeszka, annál kevésbé valószínű, hogy meggörbül vagy hasad.
-a túl puha fa könnyen megkarcolódik és megsérülhet, a kemény pedig lehet, hogy használat során eléggé letompítja kedvenc késünk élét. A Janka skála szerint, de a legjobb vágódeszkák is ezt mutatják azok a jó vágódeszkák, amelyek a skálán 900-1500 között vannak. Ide tartozik a cseresznye (995), a dió (1010), a bambusz (1180) a juhar és a bükk a maguk (1450)-es értékükkel.
Ezekből a fa anyagokból készült fa vágódeszkákban biztosan nem fogsz csalódni, és hosszú ideig elkísérnek majd a konyhában, persze ha ápolod őket, amiről pedig itt olvashatsz.