Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fatányér tisztítása. Így csináld!

Fatányér tisztítása. Így csináld!
A fatányérok a közhiedelemmel ellentétben ugyanúgy, mint a fatermékek, melyeket az étkezésekhez vagy a konyhában főzéshez használunk egyáltalán nem maradnak tele baktériummal és nem  piszkosak a mosogatást követő száradás után sem, persze csak, ha jól elmossuk őket. A fa rendelkezik egyfajta antibakteriális hatással, illetve a rostjain beszivárgó kürokozők csapdába esnek, kijutnu már nem tudnak így el is pusztulnak.

Hogyan tartsd tisztán a fatányérod? 

Minden étkezés után lehetőleg azonnal forró, mosogatószeres vízzel ( vagy amit éppen otthon használsz mosogatásra) jól tisztítsd meg a fatányérokat. Áztatni ugyan nem szabad, de ne féljünk jól a csap alá tartani és elkezdeni elmosni. 

A fa anyagától is függ, de a szivacsnak ne a dörzsis felét használjuk, mert az általában színes és ha a fán vannak kisebb kiálló rostok az beleakad és ott marad a színes dörzsi darab a fatányéron. Ez a fatálra, fa vágódeszkára, gyúrótáblára is vonatkozik. Miután a fatányér már kellően tiszta tegyük olyan helyre, ahol hamar kiszáradhat. A fatányér ápolása során, azért is fontos, hogy kellőképpen kiszáradjon, mert ha nedvesen tesszük vissza a zárt szekrénybe bizony előfordulhat, hogy bepenészedik. Senki sem szeretne egy szép kézműves terméket tönkretenni csak azért, mert nem volt elég körültekintő. Ha lapos fatányérról beszélünk, ami lehet kerek vagy szögletes és kést használunk rajta, gyakran karcossá válhat a felülete. Ezt időközönként egy csiszolópapírral megoldhatjuk. Finoman dörzsöljük át vele a fatányért majd pedig a választott olajjal kenjük vele át. 

A fatányér olajozása után tegyünk alá fakanalat, vagy hurkapálcát hogy ne érintkezzen az alja más felülettel, mindenhol jól szívódjon be az olaj a rostokba. Hagyjuk úgy éjszakára. Másnap mehet a helyére vagy egy új bevetésre. Ezt az fa olajozást és csiszolást szerencsére nem kell túl gyakran csinálnunk, hiszen egy kicsit időigényes de pár havonta érdemes rászánni magunkat, hogy ezek a csodás konyhai eszközök velünk maradhassanak.

Jó ha tudod a fatányérral kapcsolatban

Adunk két tippet még, hogy a fatányéroknak hogyan adhatsz még hosszú életet. 

Az első ne tedd őket hűtőbe. A rajta lévő ételből a nedvesség kiszivárog át a rostokba és beivódik, nem tesz jót a fának. 

A másik tippünk, hogy a mikróba se tedd a fatermékeket, ne melegíts benne mert ott meg az a veszély áll fenn, hogy nagyon kiszárad, így elreped a fa és tönkremegy. 

A kézműves fatényérok, fatálak, fa vágódeszkák lehet, hogy több törődést igényelnek, de cserébe hosszú ideig kiszolgálnak minket és ha elhasználódnak azzal, hogy kidobjuk őket nem okozunk környezeti szennyezést, nem a műanyag szemetet gyarapítottuk ezzel sem. 

Ezt már olvastad?: Hogyan válassz jó fatálalót?

Tartalomhoz tartozó címkék: fatányér