Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fa nyújtófa tisztítása egyszerűen

Fa nyújtófa tisztítása egyszerűen
Bizonyára a fa nyújtófa tisztítása sokunknak elég macerás dolog, akárcsak a gyúrótábla, vagy gyúródeszka letakarítása, de hát jobb rajta túlesni már a tészta elnyújtása után, hiszen azt valószínűleg mindannyian ismerjük, amikor rászárad  nyújtófára a  kelttészta és utána kész kínszenvedés eltávolítani róla az odaszáradt tészta darabokat.

Nézzük, mit is tehetünk a nyújtófa tisztítása érdekében? 

Először is a fa nyújtófa helyes karbantartására, azért van szükség, mert akár több évtizedig is kiszolgálhat minket, és ezalatt az idő alatt hű társunkká válik a konyhában, egy igazi klassz segítővé avanzsálva. 

Ahogy már a bevezetőben is írtuk, a legjobban tesszük, ha nem tétovázunk, és mielőtt keményre kötnének a kósza tészta darabok a nyújtófán óvatosan lekaparjuk róla azokat. Itt sokan kést használnak, azonban azzal vigyázni kell, nehogy kihántsunk egy darabot a nyújtófánkból, vagy sodrófánkból. Mi szintén nagyon óvatosan üvegkaparóval szoktuk leszedni a nyújtófáról a tésztát, ha már egy kissé mégis rászáradt, de használhatjuk, -ha sokat sütünk kenyeret és van otthon- a tésztakaparót vagy a troksert. 

De, egyértelműen az a legtisztább, ha minél gyorsabban egy nem szöszölődő, tiszta, nedves ruhával alaposan áttöröljük a sodrófát, majd pedig ezt megismételjük egy száraz ruhával is. Így a rajta maradt lisztet is szépen eltávolítjuk róla. A fa nyújtófánál, vagy sodrófánál is fokozottan él az a szabály, hogy nem  szabad őket áztatni a vízben vagy mosogatógépbe tenni, mert ugyanúgy, mint más fa termék sajnos tönkremennek. Forró víz alatt gyorsan lemoshatjuk őket, de mosogatószert ne használjunk, mert az illata rajta maradhat, az pedig a következő sütinél lehet, nem lesz egy jó pont. Hagyjuk, teljesen megszáradni a nyújtófát és úgy tegyük el a helyére, különben bepenészedhet és akkor sajnos ez a végét jelenti kedvenc fa konyhai eszközünknek. 

Kell-e olajozni a nyújtófát, vagy a sodrófát? 

Ha folyamatosan használjuk, és nem az történik, hogy évente egyszer vagy kétszer vesszük elő akkor nem kell olajozni a nyújtófát. Azonban, ha véletlenül mégis sokáig áztattuk, akkor száradás után érdemes lehet átkenni erre a célra alkalmas kencével, ami teljesen megegyezik a fa vágódeszkákhoz használatos olajjal, amiről ITT olvashatsz. Ha pedig megtörtént az egyik legrosszabb dolog, hogy száradás után elrepedt akkor érdemes a repedésbe is bejuttatni egy kis ápoló olajat, hogy lezárja a repedést, megakadályozva ezzel, hogy a nyújtófa, vagy sodrófa bepenészedjen. De ha így már nem szeretnéd használni, azonban számodra mégis eszmei értéke van,  esetleg még a nagyitól örökölted, akkor ne dobd ki! Készíts belőle valamilyen dekor dolgot, így még hosszú ideig veled lehet kedvenc nyújtófád, csak már más funkciót fog betölteni!

Reméljük tudtunk segíteni!

Tartalomhoz tartozó címkék: konyha nyújtófa_sodrófa