Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fa gyúrótábla tisztítása és ápolása

Fa gyúrótábla tisztítása és ápolása

Nincs is annál körülményesebb dolog, mint a fa gyúrótábla / gyúródeszka tisztítása. Sajnos nem olyan egyszerű és gyors a tisztításuk, mint egy csigatészta készítőé. De, ha tudjuk hogyan csináljuk pikk-pakk rendbetehetjük, órákon át tartó sikálások nélkül, a házilag készült tésztaféléknél pedig tudjuk hogy nincs is finomabb.

 

Mire figyeljünk oda a gyúrótábla tisztításánál?

A gyúrótábla tisztítása lényegében, hasonló a bármilyen más konyhai fafelület tisztításához, mint a vágódeszka vagy a nyújtófa. A fa gyúrótáblán történő tészta elkészítésénél, ha olyan a tészta lehet nincs rá időnk, de próbáljuk meg azonnal lemosni meleg mosogatószeres vízzel a felületét, hogy az ne száradhasson rá a felületre, mert azt tényleg nagyon nehézkesen vakarhatjuk le. Kés helyett használjunk inkább üvegkerámia kaparót, amit rendszeresítsünk direkt erre a célra, de jó lehet még a kenyérsütésnél használatos tésztadaraboló is. Ne túl erősen kaparjuk vele a fa felületét, mert megsérthetjük és kiszálkásodhat könnyedén és egy jókora darabot is kihánthatunk belőle, de még így is biztonságosabb, mint késsel esnénk neki!

Nem csak esztétikailag, van gond azzal, ha felsértjük a gyúrótábla / gyúródeszka felületét. Mivel folyamatosan szerves anyagokkal érintkezik sütés-főzés során, ezeken az apró szálakon könnyen megtelepedhetnek a baktériunok, gombák.

Ha maradtak rajta rászáradt tésztadarabok még így is, akkor érdemes lehet dúrva sóval is át dörzsölni, ami szépen eltávolítja róla ezeket a darabkákat.

Amennyiben csak liszt maradt a tetején, azt elég csak egy tiszta, nedves ruhával letörölni a gyúrótábláról, nem kell feltétlenül állandóan folyóvíz alatt áztatni a deszkánkat.

Hogyan ápoljuk a fa gyúrótáblát?

Arra mindig nagyon figyeljünk oda, hogy ha vízzel mostuk el a táblát csakis úgy pakoljuk vissza a helyére, hogy az már teljesen csontszáraz. Ha még nedvesen tesszük vissza a helyére, akkor nagyon könnyen bepenészedhet, de még az is előfordulhat hogy elvetemedik. Az pedig azért lenne vészes dolog, mert nem feküdne fel a gyúródeszka a sík felületre asztalra, konyhapultra és az sajnos mindig mozogna, lötyögne.

Olajozásra, ha viszonylag sűrűn használjuk a gyúrótáblát, nincs szükség hiszen sokesetben a rajta elkészült tészták tartalmaznak olajat, amelyek átadják azt a fa felületének. A gyúrótábla olajaozását maximum egy teljes körű felújítás után ajánljuk és akkor is csak erre a célra kifejlesztett kencével. Ha ilyen nagy felületen és bőségesen pl.: étolajjal kenjük le előfordul, hogy megavasodik.

A MyWOODY SHOPBAN 70x50 cm - es gyúrótábla és 60x40 cm -es gyúrótábla található meg a kínálatunnkban, melyek igazán minőségi darabok és kikválóan lehet rajtuk dolgozni.
 

Reméljük tudtunk segíteni.

Tartalomhoz tartozó címkék: gyúrótábla