Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A fatányér előnyei és hátrányai

A fatányér előnyei és hátrányai

Napjainkban a fatányérok és fatálaló tálak egyre népszerűbbek, hiszen környezetbarát megoldásnak minősülnek, mert lebomlanak káros anyagok nélkül és fenntarthatóak is, amyennyiben a fákat újraülteti minden cég, és vállalkozás, nem kihasználva természet nyújtotta lehetőségeket.

Fatányérok előnyei

Ez persze mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy szeretne-e fa étkészletet, fatányérokat, tálalókat nem biztos, hogy mindeki erre vágyik vagy éppen mindekinek kielégíti a szükségleteit. 

Első előny, hogy a fatányérok természetes anyagból készülnek

A fatányérok nem tartalmaznak semmilyen káros anyagot. Ha már nem tudjuk őket használni, mert kiöregedtek, elreccsentek, elrepedtek és már nem is lehetséges az újrahasznosításuk, akkor eláshatjuk a kertben őket, hiszen teljesen lebomlanak és tápanyaggá válnak a talajban.

 Második előny, hogy megnyugtatóak

Egy fatányér vagy fatálaló használata szinte kézzel tapintható nyugalmat sugároz felénk. Kutatások bebizonyították, hogy mély kapcsolatunk van a természettel, egyszerűen szükségünk van rá, hogy jól érezzük magunkat és, hogy ne legyünk depressziósak. A fa termékek használata pedig még jobban megerősíti ezt a kapcsolatot bennünk. 

Harmadik előnye a fatányérnak, hogy tartós 

Ezt a tartósságot, azonban csak akkor tudja fenntartani a fatányér, ha minőségi alapanyagból készült  terméket vásárolunk. Ezért a fatányér vagy fa tálalónál érdemes olyat választani, ami keményfából készült, hiszen ezek jól bírják a idő vasfogát, és az évi faápolás során sokáig velünk maradhatnak. 

Negyedik előny, hogy környezetbarát, a fent már említett újraültetések mellett.

A fatermékek, tehát a fatányér is természetes módon lebomlik és visszakerül a körforgásba. A műanyag termékek ezzel szemben, millió mikroműanyag részecskékre bomlanak le, minimum 100 év alatt, amelyek már odáig jutottak, hogy vissza is kerülnek a táplálékláncunkba ezzel károkat okozva a szervezetünkben és a környezetünknek egyaránt. 

Ötödik előnynek írhatjuk, azt hogy tiszta. 

Ez alatt arra gondolunk, hogy a kaliforniai egyetem kutatói kimutatták, hogy összevetve például egy műanyag vágódeszkát egy fa vágódeszka tisztaságával baktériumok szempontjából a fa vágódeszka nyert, azon kevesebb kórokozó található. Továbbá a fa bizonyítottan természetesen antibakteriális.

Hatodik előny a fatányér javára, használata egészségesebb a szervezetünkre nézve a műanyag termékekkel összevetve

A műanyag emberi egészségre gyakorolt ​​negatív hatása egyre aggasztóbb. A műanyag életének minden szakaszában káros az egészségünkre. Kitermelése és gyártása során  benzin-, PAH-, VOC- és 170+ mérgező vegyi anyagot tartalmaz. A műanyag termékek használata során fennáll a mikroplaszt részecskék és több száz mérgező anyag lenyelésének és / vagy belélegzésének veszélye. Ez az expozíció gyulladáshoz, genotoxicitáshoz, oxidatív stresszhez, apoptózishoz és nekrózishoz vezethet, amelyek a kardiovaszkuláris betegségektől a rákig és az autoimmun állapotokig terjedő negatív egészségügyi eredményekhez kapcsolódnak. A műanyag hulladékkezeléshez hasonlóan az égetés során mérgező anyagok szabadulnak fel, beleértve a nehézfémeket, például az ólmot és a higanyot, a savas gázokat és a részecskéket, amelyek levegőbe, vízbe és talajba kerülhetnek, közvetlen és közvetett egészségügyi kockázatokat okozva mind a munkavállalók, mind a környező közösségek számára. Egyszóval a lehető legfontosabb a műanyag termékek csökkentése. 

Hetedik, ami személy szerint az egyik legkedvesebb előnye számomra, hogy csendes.

Ez alatt azt értem, hogy étkezések során nem nyikorog a villa és a kés és nem koccan a kanál. Ha ezeket kivesszük a képletből nyugodt, csendes, stresszmentes étkezésekben lehet részünk, már ami az evőeszközöket és tányért illeti. 


Akkor nézzük most a hátrányokat a fatányérok és egyéb fatermékek kapcsán
 

Első hátránya a fatányéroknak hogy nem mikrózhatók

Sajnos a fa termékeket nem tehetjük be a mikróba, hogy megmelegítsük benne az ételt. A fa tartalmaz nedvességet, és ha betesszük a mikróba az teljesen kiszárítja és az elreped és így tönkremegy.

A második hátrány, hogy nem mosogatógépbarát 

A legjobb módszer, ha forró mosogatószeres vízzel és sörtős konyhai kefével elmossuk, lemossuk és hagyjuk kiszáradni. 

A fatányér harmadik hátránya, hogy bizony az ételek megfogják.

Sokan féltik a fatermékeket az ekszineződésektől, bár véleményem szerint ez csak a patináját adja meg. Ha nem szertnénk, hogy bármi megfogja, akkor a salátán, köreteken és néhány gyümölcsön kívül ne tegyünk bele mást. 

Negyik hátránya, hogy bizony ápolásra szorul

A fatányér nem olyan, mint egy kerámia, vagy porcelán termék, bizony évente egyszer kétszer igényli a törődést, érdemes erre a célra alkalmas olajjal átkenni, hogy ne száradjon ki és ne repedjen el.

Ezek ismeretében láthatjuk, hogy a fatányér, fatálalók és összeségében a fatermékek nagyszerűek és sok pozitív élményt nyújtanak. Azonban összeségében azt hiszem mégis ez a mottó ami ide a sorok végére illik: 

„Vásárolj kevesebbet
Válassz jól
Legyen tartós „

Vivienne Westwood

Tartalomhoz tartozó címkék: fatál fatányér konyha